Venray is de beste openbare ruimte 2012

Op 12-12-12 is de binnenstad van Venray verkozen tot beste openbare ruimte van Nederland. Deze Award werd georganiseerd door Stedelijk Interieur en uitgereikt tijdens het nationaal openbare ruimte congres.

Het centrum van Venray is een combinatie van eigentijdse en historische elementen. De toepassing van kunst en bomen versterkt de identiteit van straten en pleinen, hoogwaardige materialen dragen bij aan kwaliteit en samenhang.

Juryverslag
De betrokkenheid van de ondernemers bij de aanpak van de binnenstad van Venray is verbluffend, vindt de jury. Uit de mond van ondernemer Toon Kateman, voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging, klinkt het eenvoudig: als de gemeente investeert in de openbare ruimte, pakken we die kans met twee handen aan en investeren wij ook in ons vastgoed en het gebruik van de ruimte.

En de ondernemers – inmiddels gewend om samen te werken in een BIZ waarmee ze jaarlijks 125.000 euro ophalen en ruim 180 ondernemers verenigen – kunnen het goed vinden met elkaar. Zó goed, dat bijvoorbeeld de horeca ervoor koos de openbare ruimte te sieren met op elkaar afgestemd meubilair op hun terrassen. Ook dat lijkt heel logisch, maar is in de praktijk een uitzondering, weet de jury uit ervaring. In Venray lukt het, en dat heeft alles te maken met het signaal dat de gemeente gaf met de grootscheepse renovatie van het centrum. Er waren voldoende financiële middelen en dat gaf ontwerper Ruud Dubbeld de gelegenheid om het ontwerp tot in het kleinste detail uit te werken.

Dat heeft geresulteerd in een bijna on-Nederlandse perfectie qua uitvoering van bijvoorbeeld de verharding. Dat deze aanpak er, min of meer ongepland, toe leidt dat ook de gevels en reclame-uitingen worden aangepakt, er evenementen worden georganiseerd en vrijwilligers rondleidingen geven, vindt de jury bijzonder. Een proces dat niet is geregisseerd, maar als vanzelf lijkt te ontstaan. Dat is een mooie bijkomstigheid, maar is het niet jammer dat de gemeente daar niet nadrukkelijker op inspeelt? Want de investeringen in het centrum zijn – zeker naar de huidige maatstaven – bijzonder groot.

PUTkast geeft Venray de ruimte
Tijdens de realisatie heeft de gemeente besloten om alle noodzakelijke voorzieningen obstakelvrij aan te leggen in ondergrondse behuizingen van PUTkast. Deze keuze heeft mede geresulteerd in de hoogwaardige kwaliteit die heeft bijgedragen aan deze erkenning.

Links
Bekijk het project Grote Markt
Bekijk het project Schouwburg- en Henseniusplein
Meer informatie over Stedelijk Interieur Award

Contact
Nieuwsgierig geworden wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact men ons voor een vrijblijvende afspraak om van gedachten te wisselen.