Dokkum, Markt

Van parkeerterrein tot ontmoetingsplek

De feiten
locatie: Dokkum, Markt
functie: Evenementen
realisatie: 2019
opdrachtgever: Gemeente Noardeast-Fryslân en Bijlstra Installaties BV
recensie: De gemeente Noardeast-Fryslân over dit project
toegepast: Contactdoos, Evenement, Waterkraan, Watertap

De Markt in Dokkum is dankzij de komst van een fontein getransformeerd van een parkeerterrein naar een aantrekkelijke verblijfsruimte.

IJsfontein zorgt voor herinrichting

Toen Leeuwarden-Fryslân verkozen werd tot culturele hoofdstad van Europa hebben de provincie en betrokken gemeenten dat er een nieuw cultureel erfgoed moest komen. Elke Friese stad zou een belangrijk kunstvoorwerp krijgen in de vorm van een fontein. Dit resulteerde in het kunstproject 11fountains. Elf kunstenaars hebben voor elke van de elf Friese steden een fontein ontworpen. Kunstenaar Birthe Leemeijer heeft de IJsfontein voor Dokkum ontworpen. Dit was de aanzet voor de herinrichting van de Markt in Dokkum. 

Van parkeerterrein naar ontmoetingsplek 

Voor de herinrichting was de 5500 vierkante meter grote Markt in Dokkum een grote parkeerplaats. De inrichting was een grote lappendeken van verschillende materialen. Niet een passende plek voor een dergelijk kunstwerk. Uiteindelijk is er, ondanks de grote weerstand, besloten een groot deel van het parkeerterrein op te heffen. Dit heeft geresulteerd in een ware metamorfose. Het ontwerp van het nieuwe plein is uitgegaan van een parkachtige inrichting met veel groen en bomen. Er zijn vele natuurstenen bankjes geplaatst die voorzien zijn van lichtstrepen. Een deel van het plein is ingericht met natuursteen. In het natuursteen verwerkt zo’n 60 speciale tegels met daarin verschillende verhalen uit Dokkum. Bij de inrichting zijn in de vorm van een gemetselde lijnen de contouren van de voormalige Abdijkerk verwerkt. Het plein is nu een ontmoetingsplek geworden met de IJsfontein als blikvanger.

Ruimte voor evenementen

Om het plein nog aantrekkelijker te maken is er bij de inrichting ook ruimte gemaakt voor het houden van diverse evenementen. Op en rond het plein zijn op verschillende strategische plekken elektrische aansluitingen en drinkwatervoorzieningen aangebracht. Hierdoor is er op elke plek een voorziening voorhanden waarbij lange kabels en leidingen worden vermeden. Dit bevorderd de veiligheid. Alle voorzieningen zijn obstakelvrij in diverse PUTkasten aangebracht. Op twee plekken is een PUTkast model Evenement geplaatst. Doordat de bestrating in het deksel in zelfde patroon doorloopt vallen de kasten nauwelijks op. Deze PUTkasten bevatten een breed scala aan diverse elektrische contactdozen waarmee er al de beschikking is over de juiste type aansluitpunt. Dit voorkomt onnodige verloopstekkers en daarmee onveilige situaties. Met deze aanpak beschikt Dokkum over een veilige, onopvallende en multifunctionele voorzieningen.

Contact
Nieuwsgierig geworden wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact men ons voor een vrijblijvende afspraak om van gedachten te wisselen.

Terug naar het overzicht