• downloads
 • media
 • service
 • info
 • contact

 • Almere, Stationsplein

  nieuwe entree voor station met elektra- en watervoorzieningen voor evenementen en fontein
  DE FEITEN
  Almere, Stationsplein
  Plein met fontein geschikt voor evenementen
  2007
  Gemeente Almere en Imtech Infra
  Watertap, Markt.
  [+]
  Almere Stadionsplein 1.jpg
  het nieuwe stationsplein met fontein
  [+]
  Almere Stadionsplein 2.jpg
  PUTkast modellen Watertap en Markt
  [+]
  Almere Stadionsplein 3.jpg
  de deksels zijn voorzien van bestrating
  Met de aanleg van de spoorlijn naar Lelystad werd in 1987 het station van Almere Centrum geopend. Voor het station is het centrale Stationsplein gesitueerd. Dit plein fungeert als centrale ontmoetingsplaats en als overgang tussen het station en het winkelgebied van Almere. Na 20 jaar van intensief gebruik was het plein toe aan een grondige opknapbeurt. In 2006 is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden waarbij de oude fonteinbak is verwijderd en de riolering is hersteld. Hierna is begonnen met de herinrichting van het plein.

  Men heeft gekozen om het plein en bijzondere uitstraling te geven door deze te bestraten met graniet. Daarnaast zijn er bijzondere accenten aangebracht. Zo is er een moderne verlichting in de grond aangebracht bestaande 600 leds (kleine lampjes), die als een verlichte loper fungeren vanuit het winkelgebied tot aan het station. Op het plein zijn speciale rvs afvalbakken toegepast en diverse hardhouten zitbanken. De afwatering vindt plaats via rvs goten en in ťťn van deze goten is een speciale fontein gecreŽerd.

  Daarnaast is er ook rekening gehouden met de mogelijkheid om evenementen te organiseren. Hiervoor zijn in de vorm van een model Markt en een model Water ondergrondse obstakel vrije permanente voorzieningen gecreŽerd. Beide kasten zijn rechtstreeks op het elektriciteits- en waternet aangesloten waardoor extra infrastructuur overbodig is. Vanuit de PUTkasten is tevens een voeding (elektra en water) gemaakt naar de fontein waardoor er slim gebruik is gemaakt van de kasten.